درخت زرد آلو بومی نواحی چین می باشد و هنوز هم بصورت وحشی در این مناطق می روید این درخت در اوائل قرن اول میلادی به آسیا و اروپا راه یافت .
درخت زردآلو تا ارتفاع 6 متر می رسد برگهای آن مانند قلب نوک تیز و برنگ سبز روشن مایل به زرد می باشد . گلهای زردآلو درشت و برنگ سفید متمایل به قرمز است .میوه آن گوشتی و زرد رنگ با طعمی مطبوع و شیرین بوده که در اواسط تابستان میرسد.هسته زردآلو صاف ، قهو های و بیضی شکل است، مغز آن در داخل هسته قرار دارد که طعم آن شیرین و گاهی تلخ می باشد . یکی از انواع آن شکر پاره است ، که همان طور که از نامش پیداست، طعمی بسیار شیرین دارد. نوع دیگر آن قیسی است که به اندازه بقیه انواع زردآلو فراوانی ندارد ولی خشک شده آن به راحتی میتوان یافت. به طور کلی زردآلوی خشک شده - یا همان برگه زردآلو - یکی از خوش طعمترین اجزای آجیل شیرین است.
تركيبات شيميايی:
در صد گرم زردآلوي بدون هسته مواد زيرموجود است
انرژي 54 كالري
آب 84-81 گرم
مواد قندي 12-10 گرم
پروتئين 1 گرم
كلسيم 18 ميلي گرم
فسفر 23 ميلي گرم
سديم 1 ميلي گرم
پتاسيم 280 ميلي گرم
آهن 0/5 ميلي گرم
ويتامين آ 2700 واحد
ويتامين ب 1 0/03 ميلي گرم
ويتامين ب 2 0/04 ميلي گرم
ويتامين ب 3 0/6 ميلي گرم
ويتامين ث 10 ميلي گرم
اسيد سالسيليك 1/5 گرم
مواد نشاسته اي 6/35 گرم
آلبومين 0/45 گرم
چربي 0/12 گرم
خواص داروئي:
زردآلو از نظر طب قديم ايران سرد و تر است
1)تصفيه كننده خون است
2)عروق را باز مي كند.
3)ملين است .
4)بوي بد دهان را رفع مي كند.
5)تب بر است .
6)به علت داشتن كبالت براي كم خوني مفيد است
7) التهاب مفاصل را برطرف مي كند.
8) ضد نرمي استخوان است .
9)براي قليايي كردن بدن مفيد است .
10) به علت داشتن مقداری اسیدسالیسسلیک، برای درد مفاصل و روماتیسم مفید است.
11)خنک و اشتها آور است.
12) باعث رفع تشنگی و عطش میشود.
13) برای رفع یبوست و بواسیر مفید است.
14) از چشمها و قلب محافظت میکند.
زرد آلوی رسیده به علت دارا بودن ویتامین گروه ب برای درمان بیماریهای عصبی و روحی ، بیخوابی، خستگی شدید، گیجی، فراموشی و ...مفید است. میوه و هسته شیرین زرد آلو له علت دارا بودن ویتامین ث برای تقویت بدن ، رفع اختلال در رشد کودکان و جلوگیری از خونریزی لثه است و به علت داشتن آهن در خون سازی موثر است.
خواص درماني هسته وبرگ زردآلو
مغز هسته از نظر طب قديم ايران گرم و خشك و برگ و گل آن سرد و خشك است .
1- مغز آن تقويت كننده قواي جنسي است
2-روغن مغز هسته را اگر در گوش بچكانيد صداهاي گوش را از بين برده و سنگيني گوش را درمان مي كند .
3-روغن مغز هسته براي نرم كردن پوست مفيد است .
4-روغن مغز هسته اگر تلخ باشد كشنده كرم معده و روده است .
5-روغن تلخ هسته ورم معقد را از بين برده و سنگ مثانه را خرد مي كند.
6-دم كرده برگ زردآلو براي قطع اسهال مفيد است
7-براي تسكين گوش درد چند قطره از دم كرده برگ زردآلو را در گوش بچكانيد .
8- مصرف برگه زردآلو سبب هضم غذا میشودو از یبوست جلوگیری میکند . برای مصرف برگه ، ابتدا آن را با آب بشویید سپس آن را درآب خیس کنیدو بگذارید یک شب بماند. سپس یک دانه لیمو ترش در آن بیندازید و صبح ناشتا، برگه خیس خورده را همراه با آب میل کنید که برای رفع یبوست بسیار مفید است.
مضرات :
- از زیاده روی در مصرف زرد آلو خودداری کنید زیرا مصرف زیاد آن در هضم مواد غذایی ایجاد اختلال کرده و دچار اسهال میشوید.
- افراید که ناراحتی کبدی دارند ، باید از زیاد خوردن زرد آلو پرهیز کنند.
- هسته تلخ زرد آلو مواد سمی به نام اسیدسیانیدریک و اسید پروسیک دارد، لذا خوذدن هسته تلخ زردآلو خطرناک است.
- مصرف زیاد زردآلو باعث ایجاد لکه های سفید پوشتی میشود.
- زرد آلو از نظر طب قدیم ایران سرد وتر است لذا برای سرد مزاجان مضر است.
- کسانی که دچار سوزش یا نفخ معده هستند از مصرف زیاد زرد آلو پرهیز کنند.
- زرد آلو به طورکلی دیر هضم و نفاخ است بنابراین اشخاص مسن و کودکان باید از خوردن زیاد آن پرهیز کنند.
- همیشه باید زرد آلو را قبل از غذا خورد و همراه با آن هسته آن را نیز تناول نمود زیرا هسته زرد آلو ضد نفخ بوده وهضم آنرا آسان میسازد.
- این میوه را هنگام ناشتا و با معده خالی نخورید زیرا سبب دلپیچه میشود.
- هرگز زرد آلو را بعد از غذاهای سنگین نخورید .
- بعد از خوردن زردآلو آب سرد نخورید و با آب سرد استحمام نکنید زیرا باعث ایجاد گاز و نفخ در معده میشود.
- اگر بعد از خوردن زرد آلو دچار سنگینی و نفخ معده شدید فوراً مقداری زیره را دم کرده و میل نمیایید یا مقداری عرق زیره با عرق نعنا بخورید .