خاکشیر گیاهی است علفی یک ساله یا دو ساله که ارتفاع ساقه آن تا
یک متر نیز میرسد ، قسمت پایین گیاه کرکدار و بالای آن بدون کرک است.
تخم این گیاه که همان خاکشیر است ریز و کمی دراز و معمولا به دو رنگ
وجود دارد یکی از آنها قرمز که دارای طعم کمی تلخ است و دیگری به رنگ قرمز
تیره است.خاکشیر
یا خاکشی دارای برگهایی
با بریدگی زیاد و گلهای زرد روشن از تیره شببو است. از نظر تنوع دو نوع
دارد؛ یکی تلخ که دانههای آن ریز و رنگهایش مایل به سرخی است و گونه دیگر شیرین
که دانههای آن بزرگتر بوده و رنگش سرخ تیره میباشد. هر دو نوع گیاه یاد شده در
اغلب نواحی ایران مخصوصاً دامنههای جبال البرز و در بیابانها رشد میکند.
خواص کلی و درمانی
1-زخمها و جراحات را التیام میبخشد
2-در
رفع اسهال روده و خونی و از بین بردن ترشحات زنانه و آب آوردن نسوج میتوان
استفاده کرد.
3-دانههای خاکشیر اندکی ضدعفونی کننده، ضد کرم و تب بر هستند.
4-ملین و خنک کننده با آب سرد است.
5-بذر آن بر میزان شهوت و میل جنسی میافزاید و اشتها را باز میکند.
6-تنظیم کننده دستگاه گوارشی بوده و ابتلاء معده را به بیماریها مرتفع میسازد.
7-خوردن آن سبب نیکویی رنگ و رخسار میگردد. در این صورت خاکشیر را با دو برابر
وزن آن، شکر مخلوط کنید و تا ده روز بخورید.
8-گرفتگی ادرار را برطرف میسازد و فربهکننده است.
9-دل مالش و دل ضعفه را از بین میبرد.
10-برای رفع بیماریهای نقرس، ورم گوش و دستگاه تناسلی مفید است.
11-برای اسهال ساده کودکان شیرخوار اثر دارد.
12-به عنوان خنک کننده در امراض حصبه و آبله تجویز شده است.
13-اگر با شیر تازه خورده شود، بدن را چاق میکند.
14-خاکشیر را بکوبید، شب موقع خوابیدن، کف پا تا مچ را با آن ضماد نمایید،
در تسکین و بهبود فشار خون اثر دارد.
15-روی ورمهای سخت و سرطانی، پستان، چشم، نقرس و ورم گوش، ضماد نمایید.
16-از دانههای خاکشیر به عنوان پادزهر به نحو زیر میتوان استفاده کرد؛
پنج گرم دانه را شسته و با گلاب یا آب خالص آن قدر بجوشانید تا شکفته شود و بعد آن
را نیمگرم به مسموم بخورانید. به این صورت، قی آورده و ایجاد تهوع مینماید و این
عمل را چند مرتبه تکرار کنید تا قی بند آید.
17-بزرگسالان معمولاً دانه خاکشیر را پس از پاک کردن و شستن کامل به مقدار
10 تا 20 گرم در آب خیسانده، صبح ناشتا با آب و عسل مخلوط و برای چند روز متوالی
مینوشند.
18-برای رفع اسهال ساده کودکان شیرخوار میتوان مقدار یک قاشق غذاخوری خاکشی
پاک کرده را در ظرفی ریخته بر روی آتش ملایم به هم بزنند تا خاکشی بو داده شود و
سپس کمی آب و عسل به آن افزوده هر نیم ساعت یک قاشق چای خوری از آن را به کودک
بخورانند.
خاکشیر دارای تعدادی اسید چرب مانند اسید لینوئیک،اسید لینولنیک، اسید اولئیک،اسید پالمتیک و اسید استئاریک است.
ضمنا در خاکشیر اسانس روغن فراری وجود دارد که دارای مواد بنزیل و ایزوسیانات است.
دامنه انتشار این گیاه اغلب نواحی کشور مخصوصا مناطق شمال و رشته کوههای البرز است.
این گیاه را به صورت خیس کرده استفاده میکنند و در موارد جراحات و
تبهای زیاد بسیار موثر است و همچنین بو داده آن اسهالهای سخت را درمان
میکند.
خاکشیر التهاب کلیه را برطرف میکند و برای از بین بردن کهیر و التهابات پوستی مفید است.
خاکشیر تببر و ادرارآور است و از دیگر خواص این گیاه میتوان به درمان سرخک و مخملک اشاره کرد.
این گیاه نیز برای رفع گرفتگی صدا مفید است و از گلها و برگهای آن میتوان برای رفع بیماری ناشی از کمبود ویتامین C استفاده کرد.
برای برطرف کردن جوشهای صورت که به علت خوردن چربی و شیرینی زیاد ایجاد
میشود باید جوشانده یک قاشق ترنجبین را با دو قاشق غذاخوری خاکشیر مخلوط
کرد و هر روز صبح ناشتا به مدت دو هفته خورد تا جوشها از بین بروند.
بعضی از افراد هنگامی که خاکشیر میخورند ، ممکن است سردرد بگیرند. این افراد باید خاکشیر را با کتیرا بخورند.
اطلاعیه سایت عطاری
از آن جا که این سایت تحقیقات گسترده ای را پیرامون گیاهان دارویی ، عرقیجات ، ادویه جات و... آغاز کرده خواهشمندیم هر کدام از بازدید کنندگان گرامی ما را با نظرات خویش راهنمایی کنند و همچنین اگر اشکالی در مطلبی از سایت وجود دارد در نظرات همان مطلب به اطلاع ما برسانند تا دیگر بازدید کنندگان به اشتباه از مطلبی نتیجه گیری نفرمایند.